Events

Events

Du kan hitta flera bilder på sidan "Bildarkiv". Saknar du inloggningsuppgifter så gå till Kontaktsidan och skicka ett mejl där du skriver att du vill ha inloggningsuppgifterna. Vi svarar så fort vi kan.

ELLEMTEL 50 år

Äntligen

Ja, så blev det en 50-års fest för ELLEMTEL till slut, 18 månader försenad, men vad gör väl det. Vi var 120 ”gamla” ELLEMTELare som samlades i Hägerstens Medborgarhus den 9:e maj 2022 för mat och dryck och roliga minnen.


Festkommittén bakom

Festens Beskyddare.

Från vänster:

Mats Johansson,

Börje Lundwall,

Till Mayer,

Gunnar Nyström,

Martin Ahlberg,

Ingmar Jonsson,

Bo Hedfors,

Anders Nyman,

Nils Lundberg,

Göran Elming.


Efter välkomnade av Bo Hedfors var det dags för inledande tal.


ELLEMTELs förste ekonomichef, Gunnar Carlsson, hade tagit sig ner från Sveg och kåserade om de första dagarna efter ELLEMTELs tillkomst, år 1970, då styrkan bestod av tio personer, inklusive VD, Erik Eriksen. Man huserade då i Televerkets lokaler på Mårbackagatan och inget verkade vara förberett. Möbler, t.ex. fick man gå ut och handla på egen hand. Sedan blev det ju en osannolik expansion, år 1976 hade vi vuxit till 600 medarbetare i en vältrimmad organisation, en bedrift bara det.


Näste talare var Bo Landin, Han var ledamot av ELLEMTELs styrelse under 80-talet och hade god insikt i vad vi sysslade med. Utöver det hade han varit djupt involverad i marknadsföringen av AXE-systemet världen runt. ”AXE var älskat av Ericsson och våra kunder och hatat av våra konkurrenter och blev en viktig del i Ericssons satsning på mobiltelefoni”.

Han framförde samtidigt en personlig hälsning från Björn Svedberg.


Så blev det dags för vår stora uppgift: Att få ELLEMTEL-huset, saligen rivet, att återuppstå. Med hjälp av vår lekledare Mats klippte och klistrade vi nya kontorsmoduler, som monterades samman till en (nästan) perfekt kopia av vår kära arbetsplats.

Därefter fortsatte festen med en attack mot en välkomponerad buffé, bestående av lax, skinkor, potatisgratäng och annat gott. Uppmärksamma bordsvärdar såg till att inga glas stod tomma och den ambulerande baren kunde rullas in mitt i salen.

På gästernas vägnar tackade Anna Holte-Rost Festkommittén för ett bra initiativ och en härlig fest.


Många önskade ett nytt kalas för att fira ELLEMTEL 55. Kanske något att fundera på men då får vi nog förstärka Festkommittén med några yngre (sub 75) förmågor.


Avslutningsvis vill vi tacka alla för en lyckad återförening och samtidigt berätta att, som vid tidigare tillfällen, det lilla överskottet från baren och avgifterna oavkortat kommer att skänkas till ”Läkare utan Gränser”.

Andra  återträffen

Det var ca 120 förväntansfulla ELLEMTEL-are, som mötte upp för ännu en återträff den 30 mars 2017 i restaurang Köksälvans nya lokaler bakom Klockhuset i Alvsjo.  Festens beskyddare och ELLEMTEL-flaggan var på plats. 

Festkommittén

fr v Till Mayer, Bo Hedfors, Anders Nyman, Annika Sjöstrand, Birgitta Nordström, Martin Ahlberg, Ingvar Nordström

(på bilden saknas Nils Lundberg och Ingmar Jonsson)

Tidpunkten var vald för att fira 40-årsminnet av driftsättningen av den första AXE-stationen i Södertälje den 1 mars 1977. Efter sedvanlig avprickning och uppmjukning av talorganen i uppfriskande bubbel var festen igång.

 

På festkommitténs vägnar hälsade Bo Hedfors alla välkomna och meddelade att i samband med rivningen av Gula Huset lyckades vår store arkivist Anders Nyman rädda ett antal gula väggplåtar, som han sedan skar ner till  hanterbara minnesplaketter, vilket renderade stor jubel. Plåtbitarna med tillhörande minnesskylt fanns att medtaga hem efter festens slut. Det blev mycket prat om AXE med också information om vad som hände med MD110, som många festdeltagare vikt sitt liv för.

 

Bo introducerade sedan kvällens gästtalare, Kjell Sörme, som vid tidpunkten för driftsättningen av Södertalje var chef för avd X, samt Ericssons store forskningschef, Bernt Ericson. Både gav sina bilder av det som hände för 40 års sedan men också med klar  inriktning på framtiden. 

Därefter blev det traditionsenlig förtäring med ärter och punsch. Baren öppnades och sorlet steg.  Ingen ville gå hem i det mycket tråkiga vårvädret.

 

Feedback från festen har varit mycket positiv."Vi måste ses igen".

Återträffen

 Det var ca 100 glada ELLEMTEL-are, som mötte upp för en återträff den 13 feb 2014 i restaurang Köksälvans trevliga lokaler på Armborstvägen 1.

Festens beskyddare och festkommittén

fr v Anders Nyman, Bo Hedfors, Martin Ahlberg, Till Mayer, Nils Lundberg 

('webmoster' Annika Sjöstrand saknas på bilden)

 

 

 

 

 

 

På festkommitténs vägnar hälsade Bo Hedfors alla välkomna och det skålades i uppfriskande bubbel. Anders Nyman fick en eloge och en rungande applåd för sitt enorma arbete med att rädda ELLEMTEL’s arkiv och blev siste man som lämnade Gula Huset. 

 

Till Mayer introducerade kvällens gäst, Johan Martin-Löf. Johan arbetade under 15 år bl.a. för Telia’s förste VD Tony Hagström med företagets internationella samarbeten. Han har sedan år 2006 skrivit Televerket/Telia’s och Telia-Sonera’s historia som finns på https://www.teliacompany.com/en/about-the-company/history/

 

ELLEMTEL 40 år

 En festkommitte skapades, som organiserade den jubileumfest som gick av stapeln lördagen den 30 oktober 2010 i ELLEMTEL gamla lokaler (gula huset) i Alvsjö. 200 medarbetare representerande AXE, MD110 och det nordiska datanätet från ELLEMTEL's hela organisation hade accepterat inbjudan. Vi var med om en klassisk ELLEMTEL-fest, som går till historien tillsammans med tidigare decenniers jubileumarrangemang. Festkommitten (se nedan) hoppas att denna fest, där många gamla kontakter återknöts, skall leda till flera spontana träffar i ELLEMTEL-andans tecken.

Festkommitten från vänster till höger: Ingmar Jonsson, Anders Nyman, Sten Zälle, Bo Hedfors, Birgitta Nordström, Martin Ahlberg, Sture Nilsson, Örjan Mattson och Nils Lundberg. (Foto: Arne Morell)